U 77. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE NAŠ LEGENDARNI TRENER FAHRUDIN MUSTEDANAGIĆ

U 77. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE NAŠ LEGENDARNI TRENER FAHRUDIN MUSTEDANAGIĆ

Dana 11.06.2019. godine u 77. godini života prestalo je da kuca srce Fahrudina Mustedanagića, bosanskonovske legende 

UMRO JE MOTOR – MAGIJSKI ČAROBNJAK FUDBALA

ZAGREB – Sinoć je u Zagrebu, nakon kraće bolesti, na Ahiret preselio Fahrudin Mustedanagić – zvani Motor. Bio je ukras i ikona bosanskonovske „Slobode“, najstarijeg fudbalskog kluba u bivšoj državi. On je zasigurno najznamenitija ličnost bosanskonovskog fudbala. Njegov talent i umjetnički majstorluk s loptom uvrstio ga je s nepunih 16 godina u prvi tim „Slobode“, gdje nakon kratkog vremena dobiva najodgovorniju ulogu – graditelj igre. Marljiv, uporan, čudestan i radan, uvijek fizički spreman, psihički jak svih 90 minuta – razlogom su da na tom mjestu ostaje, ma gdje i za koga nastupao, do kraja igračke karijere. Ali i da mu nadjenu ime: MOTOR! Nikad protivnika nije podcjenjivao, niti omalovažavao, ali je uvijek bio za nadigravanje i nadmudrivanje u igri. U 12-to godišnjoj karijeri odigrao je oko 750 utakmica u dresu bosanskonovske „Slobode“, ljubijskog „Rudara“, sisačke „Segeste“,  zeničkog „Čelik“ i „Slobode“ iz Titovog Užica.  Najznačajniji i najveći uspjeh s bosanskonovskom „Slobodom“ postigao je godine 1972. kada je imao trostruku ulogu: igrač, kapiten momčadi i trener, plasirajući se u Drugu Saveznu ligu Jugoslavije. U kvalifikacijama nadigrali su veoma jaku ekipu Rovinja. 

Fahrudin Mustedanagić – Motor osim što je imao najvišu diplomu trenera, jedan od najboljih u ex-državi, imao je i završen Rudarsko-geodetski fakultet, ali ga istraživanje dubine zemljine kore i „crno zlato“ nisu zanimali. Jer, njegova prva ljubav – fudbal – ostala je dovijeka.  

Osim što je trenirao FK „Slobodu“ iz Bosanskog Novog, s kojom je ušao u 2. ligu bivše Jugoslavije, bio je i trener NK „Mladosti“ iz  Petrinje, NK „Gošk –juga“ iz Dubrovnika,  FK „Rudara“ iz  Ljubija, FK „Trepče“ iz Titove Mitrovice, „Lokomotive" iz Zagreba, FK „Bratstvo“ iz  Bosanske Krupe, NK „Trešnjevke“ iz  Zagreba,  NK „Karlovca“, NK „Sloge“ Gredelj, NK „Trnja“ u Zagrebu, „Misurata“ u Libiji i nas NK NUR ZAGREB... 

Pod kojim smo vodstvom igrali najljepši nogomet u povijesti kluba...

Sve one koji su ga poznavali, pa makar i iz priče, Novljani na svim stranama i merdijanima, mnogi fudbaleri, treneri, stručnjaci i sportski radnici, obični ljudi, publika – širom Bosne i Hercegovine i regije, a naročito njegove najbliže: suprugu Vikicu, sinove Zlatka i Jasenka, brata Džemu Mustedanagića, također velikog fudbalera duboko je potresao i rastužio odlazak genija s fudbalskih terena. Izgubili smo briljantnog trenera, vještog taktičara istančanog osjećaja, pričljivog, živahnog, energičnoga i zabavnog čovjeka, s umjetničkom dušom.

Našem Fahrudinu Mustedanagiću - Motoru neka dragi Allah dž.š. podari džennetske perivoje, a familiji, rodbini, prijateljima, Novljanima, komšijama... sabur!


TEKST SASTAVIO: INDIR DAUTOVIĆ

 

U 77. GODINI ŽIVOTA NAPUSTIO NAS JE NAŠ LEGENDARNI TRENER FAHRUDIN MUSTEDANAGIĆ